-
Etica en els serveis socials. Infància i adolescència
Reflexió sobre els valors i principis ètics que orienten la pràctica del professional de serveis socials, en l'àmbit d'atenció a la infància i l'adolescència. S'ofereixen eines i espais de reflexió, que els ajudin en la seva tasca diària, i a fer front a la pressió moral sobre les seves accions.
Mayoral, Joan. Ètica en els serveis socials: infància i adolescència. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d'Acció Social i Ciutadania, 2009. (Papers d'Acció Social; 8)
Les característiques que defineixen la nostra societat ens fan plantejar l'ètica dels serveis socials com un aspecte d'importància creixent en la intervenció social.
Les noves tecnologies, tant de la informació com de la comunicació, i l'economia que acompanya aquest progrés, planteja noves situacions i interrogants ètics. La moralitat de cada professional, el fet que cada un pensi, sigui o visqui diferent, suscita conflictes morals mancats de fonaments ètics. El reconeixement i la responsabilitat creen situacions de proximitat i empatia que en alguns casos es tradueixen en dilemes ètics.
Si volem parlar de benestar i progrés, cal que les polítiques socials donin un pas endavant per consolidar l'ètica aplicada als serveis socials. La voluntat del Departament d'Acció Social i Ciutadania és desplegar pautes d'actuació que contribueixin a millorar la qualitat dels serveis socials.
Per això, és especialment oportú començar a explorar els aspectes ètics i els valors inherents a l'atenció a la infància i l'adolescència. En primer lloc, perquè hem de ser capaços de fixar i de transmetre el que es vol aconseguir amb les polítiques públiques d'infància i els valors que ens impulsen. En segon lloc, perquè els professionals i les professionals necessiten eines i espais de reflexió davant la pressió moral que planteja el resultat de les seves accions
Amb l'objectiu d'obrir aquest nou camí, em plau presentar-vos aquest nou número de Papers d'Acció Social. Amb aquest document, no pretenem establir normes o codis deontològicso de conducta que donin respostes inequívoques. L'objectiu és contribuir a un procés de deliberació que pugui donar lloc a l'acceptació de les solucions sobre les quals reflexionem conjuntament, partint dels valors i principis orientadors que guien la nostra pràctica.
Jordi Rustullet i Tallada
--
Publicado por Colectivo SocialyJusticia para Menores Solos el 10/17/2010 08:43:00 PM
No hay comentarios:
Publicar un comentario